STUDENT HOUSING V
with Marta Lozo & Josip Jerkovic

The site is defined by a monumental 19. century building that was once a military academy but it was reused as a student dorm. The proposed new student building is trying to increase the urban character of the city of Varaždin and at the same time correspond to the old building which its matching in proportion. The in-between space is defined by a 'main square' spatial logic which is subdivided into two main parts connected by the public functions on the ground level. First part is the interior of the new block typology dorm and the second part is the space between the old and the new dorm. The typology of the new dorm is a consequence of the decision that the proposed design should not reach the maximum allowed height, but rather initiate a dialogue with the existing building and the park potential around it. Competition program also required a sports court, which we used to tailor the perimeter of the dorm blocks interior space. Thus, the atrium becomes a small football court with the surrounding interior elevations as its spectatorship, since as its stadium. Half of the dorms capacity as well as all its common rooms are oriented towards the court which gives an introverted student atmosphere. The court is obviously an polyvalent space that varies in its use throughout the seasons resulting in a highly interactive housing environment for the students.

The ground floor is designed to host a number of public use programmes like gym, lecture hall, ambulance, restaurant, bar, library, which would interact with the city and its population as a whole making sure the building is being used at all times by the community. The ground floor is transparent and its closed volume is intersected by logical pedestrian and safety routes. The + levels follow a highly economical corridor building typology with double height common rooms uniformly retributed on each level, oriented towards the atrium, as a sort of vip lounge at the stadiums. In terms of programme they feature small kitchens and living rooms spaces, winter gardens and reading rooms. Their position marks are greater gravitational area around the vertical connections as well as the end/beginning of a building safety sector.
Exterior elevation is formed by the use of french windows and black brick, while the interior is in white brick with the parasite like concrete blocks hosting common spaces. The capacity is 600 student places as required by the competition.

 
 
http://www.igorsladoljev.com/files/gimgs/th-18_dom_eksterijer_web.jpg